Body Drum Release

Body Drum Release is een lichaamsgerichte methode waarvan je de positieve effecten al tijdens de eerste sessie merkt en waarbij je zelf niets hoeft te doen, je mag met je kleding aan op een stoel zitten en ervaren wat er gebeurt.

Body Drum Release* is een methode waarbij er afwisselend “getrommeld” wordt op de linker- en rechterhelft van jouw lichaam, terwijl jij je concentreert op een gedachte of emotie waarover we gesproken hebben. (Hierover later meer)

Het trommelen zijn zachte tikjes op voornamelijk je schouders, en je  hoofd. Een effect hiervan is dat je in een diepe ontspanning raakt. De beide hersenhelften worden intens (bilateraal)** gestimuleerd. Door Body Drum Release ontstaat een verruimd bewustzijn. Je komt beter in contact met je gevoel, daardoor kun jij je problemen oplossen of een goede keuze maken. Je verwerkt stress en emoties en je komt meer in contact met je gevoel.  Je intuïtie en creativiteit wordt geprikkeld.

Voor de behandeling van 45 minuten of 1 uur hebben we een kort gesprek over welk thema je wilt werken, zodat voor ons beiden helder is wat je doel is: Waar wil je inzicht in hebben of wat wil je kwijt, cq veranderen. Wil je liever alleen een diepe ontspanning ervaren dan is ook dát mogelijk.

Vervolgens ’trommel’ ik in de sessie eerst op wat je los wil laten of een verandering in wil, daarna wat je dan bereikt, welke kwaliteit of emotie versterkt mag worden. Tussendoor is er feedback.

Tijdens de behandeling ontstaat een diepe ontspanning, een krachtige verbinding tussen lichaam en geest. Er kan een stroom van gedachten en beelden op gang komen die veel inzichten geeft.

Soms komen er ook emoties boven die meestal onmiddellijk worden verwerkt. De afwisseling van het werken op mentaal, emotioneel en fysiek niveau is de grote kracht van BDR.

Verwerking en stimulatie. Door het afwisselende trommelen gaan er heel veel zenuwprikkels over en weer tussen de beide hersenhelften, waardoor je bovengenoemde kan ervaren.

Na een tijdje trommelen kunnen nieuwe vaak krachtige besluiten en gevoelens van jou weer In getrommeld worden door jouw focus. Dit alles gaat steeds in overleg.

Het effect van Body Drum Release is te vergelijken met de bilaterale activiteit van de REM-fase (Rapid Eye Movements) tijdens het dromen. Het meest opvallende verschijnsel van de REM-slaap is dat de ogen heel snel heen en weer bewegen. Dit hangt samen met de stimulatie van beide hersenhelften. De REM-slaap is voor iedereen nodig om de spanningen van het dagelijks leven te verwerken en een plekje te geven in de hersenen.

Als we te weinig slapen en dromen, worden we erg gespannen. BDR bootst de REM-fase na: de cliënt is net als tijdens het dromen bezig met het verwerken en integreren van psychisch materiaal, doordat beide hersenhelften bilateraal worden gestimuleerd.

Kortom: Stress wordt losgelaten

  • Je raakt bevrijd van negatieve gedachten en remmingen
  • Onderdrukte emoties, diepe behoeftes en nieuwe inzichten worden vrijgegeven
  • Het werkt ontspannend
  • Je krijgt meer zelfvertrouwen
  • Je ‘zakt meer in je lichaam’ waardoor jij je krachtiger voelt.
  • Je geest en lichaam worden via deze methode op krachtige wijze met elkaar verbonden.
  • Het werken op mentaal, emotioneel en fysiek niveau is de grote kracht van BDR

Alle methoden en technieken die in coaching, psychotherapie en counseling worden gebruikt kunnen met Body Drum Release worden gecombineerd en worden daardoor effectiever. Dat komt omdat zowel de mentale, emotionele als neuronale niveaus van de mens met elkaar worden verbonden en geïntegreerd. Met andere woorden: Sommige mensen zakken dermate diep in hun gevoel dat ze in contact komen met hun ziel en spirituele ervaringen krijgen.

Door Body Drum Release kan je van het oude weer door de poort naar dat wat je Wel wilt nadat je het Oude hebt losgelaten, enkel door te focussen terwijl ik ’trommel’

Je Vindt je eigen schat weer die verborgen leek.

Een deel van deze informatie kreeg ik van degene waar ik deze techniek heb geleerd, een deel is van mijzelf en een deel komt van de website van Body Drum Release.

*Release. Het woord Release heeft een aantal betekenissen: loslaten, bevrijden, vrijlaten en vrijgeven. Daarnaast betekent het ook ontspanner, afstand doen of ontheffen van iets.

**Bilateraal betekent tweezijdig of wederzijds bindend. Daarnaast is het een term uit de anatomie om aan te geven dat iets aanwezig is in twee lichaamsdelen. (bi =2)