Fouten of Leermomenten

Vandaag zegt iemand tegen mij: “Ik maak zoveel fouten, ik weet niet meer wat ik moet doen.” “Fouten?” Vraag ik. “Ja, ik doe altijd alles verkeerd.” Ik kijk de vraagsteller aan. “Ik doe altijd Alles verkeerd.” zeg ik zachtjes na en ik adem langzaam in en uit en ben stil. We laten beiden deze woorden in dalen..

De kan met water staat klaar en in schenk ons beiden een glas in. We drinken zwijgend een slok en tegelijk willen we wat zeggen. Daar kunnen we om lachen, de spanning van mijn klant is  gebroken.

Het kleine poosje stilte heeft goed gedaan, het heeft er voor gezorgd dat, laat ik hem Jan noemen, wat dieper heeft gekeken en gevoeld.

Ik vraag aan Jan: “Ken jij iemand die nooit fouten maakt?” “Nou uhhh, iedereen maakt wel eens een fout toch?” “Ja Jan, ik ken niemand die nog nooit één fout heeft gemaakt. En fout, wat is fout? …..Ons gesprek gaat verder. Dan vraag ik:”Bedoel je dat je een aantal dingen liever anders had willen doen?” Ja, Jan had andere keuzen willen maken, achteraf..

We hebben het erover dat het niet zozeer ‘fouten zijn’, dat ik liever spreek van ‘leermomenten.’ Want, heb je er wat van geleerd, en wát heb je geleerd? Kijk, als je het toen anders had gedaan, dan had je nu nog niet geleerd dat je het anders had kunnen doen, nu heb je er over na gedacht, nu weet je wat er ‘mis’ kan gaan. “Begrijp jij jezelf nu beter? Kan je een andere keer een andere beslissing nemen?”

Fouten kunnen we omzetten in succes.

We kijken naar de foto van het bovenste deel van wat er op een schip staat, een soort van vlaggenmast. Met de wind in de zeilen kan je recht op je doel af. Op de motor varend steven je de juiste kant op. Het is aan de stuurman welke weg hij gaat, de korte route of de iets langere. Dat ligt ook aan de lading van zijn schip, die bepaalt mede  welke vaargeul of welke rivier of kanaal hij het beste nemen kan. Hij maakt met zijn bemanning een weloverwogen besluit. Ook Zij moeten hun plan soms bijstellen omdat de natuur roet in het water kan gooien. Was dat dan een foute beslissing? Leer momenten.

In mijn boek, Geloof in jezelf jouw weg naar meer zelfvertrouwen, staan ook een aantal voorbeelden, er is een hoofdstuk: Nieuwsgierig hoe je het anders kan doen. Heb je het al gelezen?